Dr. Ir. Zuraida Hanum, S.Pt., M.Si., IPU
Tentang Saya (About Me)

Zuraida Hanum. I graduated from Department of Animal Husbandry Faculty of Agriculture Syiah Kuala University In 2001. Then I continued the study at from Veterinary Public Health Department of Veterinary Medicine Faculty, IPB Bogor which I graduated in 2005. After that I joined with Department of Animal Husbandry Faculty of Agriculture Syiah Kuala University as lecturer In 2008. . In this department, I have been involved in Microbiology and milk processing. Doctoral Degree was obtained from Animal Husbandry Department, IPB Bogor In January, 2016. My Doctoral research topic is about fermentation effectivity of milk added lactic acid bacteria as melanin inhibitory.
Publikasi (Publications)
Jurnal (Journals)
Zuraida Hanum, Zikri Maulina, Zahratul Aini, Ari Wibowo, 2023, Aktivitas Antioksidan dari Susu Pasteurisasi dengan Penambahan Ekstrak Kayu Manis (Cinnamomum burmannii) sebagai Minuman Kesehatan, Agripet, Vol 23, 6, p-ISSN: 1411-4623 | e-ISSN: 2460-4534 .
Zuraida Hanum, 2021, Kefir Susu Kambing dengan Penambahan Ekstrak Etanol Kembang Telang (Clitoria ternatea) Berpotensi Kuat sebagai Antioksidan dan Antibakteri, veteriner udayana, Vol. 2, 406-413, pISSN: 1411-8327; eISSN: 2477-5665 .
Zuraida Hanum, 2021, Critical Factors Affecting the Quality of the Longissimus Lumborum from Native Thai Cattle (Bos indicus), Advances in Animal and Veterinary Sciences, Volume, 107-113, 2309-3331.
Rahmat Fadhil , Zuraida Hanum , Muhammad Yunus, 2021, Sistem Pengembangan Asuransi Usaha Ternak Sapi/Kerbau di Provinsi Aceh, Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia (JIPI),, 26 (4), , ISSN 0853-4217 .
Zuraida Hanum, Cut Aida Fitri, yurliasni, 2021, Kefir Susu Kambing dengan Penambahan Ekstrak Etanol Kembang Telang (Clitoria ternatea) Berpotensi Kuat sebagai Antioksidan dan Antibakteri, veteriner udayana, vol 2, 406-413, ISSN pISSN: 1411-8327; eISSN: 2477-5665.
Zuraida Hanum, Yurliasni, Sitti Wajizah, Juanda, 2019, Pengaruh Perbedaan Suhu Pemanasan terhadap Aktivitas Antibakteri Susu Kambing Fermentasi Menggunakan Lactobacillus Plantarum, Agripet, no 2 v, 142-148, 1411-4623.
Yurliasni, Zuraida Hanum, Ridha Hikmawan, 2019, Potensi madu dalam meningkatkan kualitas minuman kefir, JITEK UB, 14, 50-59, 1978-0303.
Zuraida Hanum,Rastina, Veronica wanniatie, 2017, Kemampuan Antibakteri Susu Fermentasi terhadap Escherichia coli dan Shigella, Jurnal Agripet, 17(1), 24-30, 1411-4623.
Zuraida Hanum, Cece Sumantri, Purwantiningsih, Irmanida Batubara, Epi Taufik, 2016, EFEKTIVITAS FERMENTASI SUSU KAMBING DENGAN PENAMBAHAN Lactobacillus rhamnosus SEBAGAI INHIBITOR TIROSINASE, Jurnal Kedokteran Hewan , Vol 10, 54-57, 1978-225X.
Veronica Wanniatie, Zuraida Hanum, 2015, Kualitas Susu Pasteurisasi Komersil, Agripet, Vol 15, , 1411-4623.
Zuraida Hanum, Cece Sumantri, Purwantiningsih, Irmanida Batubara, Epi Taufik, Tohru Mitsunaga, Kosei YAmauchi, Yasuko Ogata, 2015, EFFECTIVITY OF FERMENTED GOAT MILK ADDED LACTOBACILLUS PLANTARUM AS MELANIN INHIBITOR, Applied Research Journal, vol 1,, 338-342, 2423-4796 .
Samadi, Mira Delima, Zuraida Hanum, Muhammad Akmal, 2012, Pengaruh Level Subtitusi Protein Sel Tunggal (Cj Prosin) Pada Pakan Komersial Terhadap Performan Ayam Broiler, Agripet, , 7-15, 1411-4623.
Muhammadar, Mazlan Abd Gaffar, Abdullah Samat, 2011, Profil Asam amino essential dalam beberapa jenis makanan untuk juvenil kerapu harimau (Epinephelus fuscoguttaus) yang dipelihara dalam kerambu jaring apung di Aceh., Aceh Development International Conference (ACID) , , 39-44, 978-967-5742-02-6.
Zuraida Hanum, 2010, Kemampuan Susu Fermentasi Lactobacillus plantarum Menghambat Salmonella typhymurium Secara In Vitro, Agripet, Vol 10, 34-39, 1411-4623.
Prosiding (Proceedings)
Zuraida Hanum , Cece Sumantri , Purwantiningsih , Irmanida Batubara dan Epi Taufik, 2016, Kapasitas Antioksidan Susu Kambing Fermentasi, Merancang Masa Depan Pertanian Indonesia di Era MEA (Masyarakat Ekonomi ASEAN), Prosiding Seminar Nasional BKS PTN Wilayah Barat Bidang Ilmu Pertanian 2016,, Lhokseumawe , 5-6 Agustus 2016, Gedung A Lt. 1, Fakultas Pertanian, Universitas Malikussaleh Kampus Cot Teungku Nie Reuleut Muara Batu Aceh Utara Website : semirata2016.fp.unimal.ac.id, BKS PTN dan RIstekdikti, 0, AISBN 978-602-1373-78-2..
Yurliasni, Cut Intan Novita, Yusdar Zakaria, Zuraida Hanum dan Hoiriah Lubis, 2016, Efek Penambahan Puree Kurma dengan Level berbeda Terhadap Keasaman dan Total Mikroba Susu Probiotik, Merancang Masa Depan Pertanian Indonesia di Era MEA (Masyarakat Ekonomi ASEAN), Prosiding Seminar Nasional BKS PTN Wilayah Barat Bidang Ilmu Pertanian 2016, Lhokseumawe , 5-6 Agustus 2016, Gedung A Lt. 1, Fakultas Pertanian, Universitas Malikussaleh Kampus Cot Teungku Nie Reuleut Muara Batu Aceh Utara Website : semirata2016.fp.unimal.ac.id, BKS PTN dan RIstekdikti, 0, AISBN 978-602-1373-78-2..
Yurliasni, Yusdar Zakaria, Zuraida Hanum and Raudhatul Jannah, 2016, Syneresis and Acidity Evaluations On Probiotics Milk Added By Different Levels Of Lactic Acid Bacteria and Carrot (Daucus carrota L) puree, Building Aceh Through Science, Dignity & Prosperity , The 6th Annual International Conference (AIC) of Syiah Kuala University in conjunction with The 12th International Conference on Mathematics, Statistics and Their Applications (ICMSA), Banda Aceh, 4-6 Oktober 2016, Banda Aceh, IMT GT, 0, --.
Yusdar Z, Yurliasni, Zuraida Hanum, Cut Intan dan Ummu K, 2016, Peranan Puree Wortel Terhadap Perubahan Kadar Protein, Asam Laktat dan Citarasa Susu Fermentasi , Merancang Masa Depan Pertanian Indonesia di Era MEA (Masyarakat Ekonomi ASEAN), Prosiding Seminar Nasional BKS PTN Wilayah Barat Bidang Ilmu Pertanian 2016,, Lhokseumawe , 5-6 Agustus 2016, Gedung A Lt. 1, Fakultas Pertanian, Universitas Malikussaleh Kampus Cot Teungku Nie Reuleut Muara Batu Aceh Utara Website : semirata2016.fp.unimal.ac.id, BKS PTN dan RIstekdikti, 0, AISBN 978-602-1373-78-2..
Buku (Books)
zuraida hanum, Yurliasni, 2022, Mikrobiologi Pangan Hasil Peternakan, Banda Aceh, USK Press, 978-623-264-832-6.
Nurjanah, Asadatun Abdullah, Taufik Hidayat, Anggrei Viona Seulalae, Kiki Dwi Rahmawati, 2022, Pemanfaatan rumput laut sebagai bahan baku kosmetik, Banda Aceh, USK press, 978-623-264-667-4.
Stormy Vertigo, Zuraida Hanum (Editor), 2022, Biologi Dasar 1 Untuk Produksi Ternak, Banda Aceh, USK press, 978-623-264-501-1.
Nia Kurniasih Suryana, Ahmad Mubarak, Sekar Inten M, Muhammad Arbain, Zulhafandi, Editor:Zuraida HAnum, 2021, Komunikasi Bisnis : Konstruksi Teoritis Dan Praktis, Banda Aceh, USK press, 978-623-264-310-9.
Zuyasna ; editor, Zuraida Hanum, 2021, Kultur in vitro dan mutagenesis tanaman nilam, Banda Aceh, USK press, 978-623-264-484-7.
editor, Rita Khathir, Zuraida Hanum, 2021, Kampus merdeka dalam berbagai perspektif : kumpulan opini, Banda Aceh, USK press, 978-623-264-523-3.
Nur Santy Asminaya ; editor, Zuraida Hanum, 2021, Bioproses susu dan pemeliharaan sapi perah, Banda Aceh, USK press, 978-623-264-643-8.
Nur Indah Mansyur Eko Hary Pudjiwati Aditya Murtilaksono; editor (zuraida hanum), 2021, pupuk dan pemupukan , Banda Aceh, USK press, 978-623-264-326-0.
Zuraida Hanum, 2021, Teknologi Pengolahan Susu, UPT Percetakan USK Press, USK press, 978-623-264-433-5.
Furqan Ishak Aksa dkk, ZURAIDA HANUM (EDITOR), 2020, GEografi Bencana, Banda Aceh, USK press, 978-623-264-300-0.
Mahfud, Zuraida Hanum (editor), 2020, Hukum humaniter internasional dan rezim perlindungan situs budaya dan benda budaya dalam suatu konflik bersenjata, UPT Percetakan USK Press, USK press, 978-623-264-185-3.